Питання самозахисту. НАТО розгляне можливість надання Україні сучасних бойових літаків

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Альянс може надати Україні сучасні бойові літаки для самозахисту. Також він наголосив, що Україна потребує термінової допомоги в озброєнні, оскільки росія, схоже, вже розпочала масштабний наступ.

«Йдуть постійні обговорення та розмови всередині Альянсу щодо того, які типи військових систем ми повинні передати [ЗСУ], і, як ви бачили у ЗМІ, тривають дискусії щодо питання про літаки. І я очікую, що завтра це також розглядатиметься на зустрічі тут, у Брюсселі», — сказав він.

Столтенберг неодноразово протягом брифінгу наголосив, що військову допомогу ЗСУ треба зараз надавати якнайшвидше, мовляв, «важить кожен день».

  • 13 лютого міністр оборони Олексій Резніков поїхав на дев’яту зустріч у форматі «Рамштайн». Головними темами будуть захист неба, розбудова «танкової коаліції», формування запасу боєприпасів, тренінгові програми і вочевидь питання надання ЗСУ бойової авіації.
  • Наприкінці січня в Польщі заявили, що готові передати Україні винищувачі F-16 у координації із союзниками по НАТО. Британія вже погодилася почати навчати українських пілотів-винищувачів, але конкретики щодо надання винищувачів поки немає.