Офіс генпрокурора оголосив підозру власнику «ПВК Вагнера» Євгену Пригожину

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Офіс генерального прокурора оголосив підозру власнику «ПВК Вагнера» Євгену Пригожину. Його вважають відповідальним за тисячі воєнних злочинів в Україні.

Про це повідомив генпрокурор Андрій Костін у своєму Facebook.

Слідство встановило, що Пригожин отримав повноваження щодо вербування, підготовки та управління найманцями для використання їх у війні в Україні.

«Керівник цієї ПВК безпосередньо відповідальний за тисячі воєнних злочинів. Він відкрито визнає свою роль у веденні війни проти України та з дозволу кремля вирішує кадрові питання, вербуючи десятки тисяч увʼязнених. Раніше засуджений за розбій, сьогодні він — герой росії. Злочинна «еліта» терористичного режиму», — зазначив Костін.

Він також розповів, що прокурори вже допитали двох колишніх «вагнерівців», які наразі перебувають у Євросоюзі. Триває перевірка на причетність до воєнних злочинів ще одного «вагнерівця», який перебуває у Норвегії.

  • Російська «ПВК Вагнера» бере активну участь у війні проти України та задіяна не лише в боях, але й у розбудові оборонних укріплень на окупованих територіях. Також «вагнерівці», ймовірно, відповідальні за низку страт полонених на відео та воєнні злочини.
  • У листопаді депутати ЄС запропонували визнати «ПВК Вагнера» терористичною організацією. Відповідний законопроєкт розглядають і в США. У грудні Державний департамент США вніс «ПВК Вагнера» у список організацій, що викликають «особливе занепокоєння», а 26 січня Міністерство фінансів США визнало російську «ПВК Вагнера» транснаціональною злочинною організацією та запровадило нові санкції проти неї та тих, хто її підтримує.