Голова МЗС Литви закликав країни ЄС вислати послів росії

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міністр закордонних справ Литви Ґабріелюс Ландсберґіс вважає, що членам Європейського Союзу не потрібно мати послів росії у своїх країнах.

Про це він сказав на пресконференції в Ризі, пише Delfi.

«У більшості випадків це вже не дипломатична, а пропагандистська установа, яка приховує воєнні злочини та загалом пропагує геноцид», — сказав Ландсберґіс. Він додав, що нещодавно Литва була єдиною країною, у якій не було російського посла, але тепер його держава у балтійській групі.

  • Через війну росії проти України Литва ще у квітні 2002 року вислала посла рф у Вільнюсі Олексія Ісакова і чотирьох співробітників посольства, а також працівників генерального консульства у Клайпеді. У цьому місті російське диппредставництво закрили.
  • Москва у відповідь вислала литовських дипломатів і закрила консульство в Санкт-Петербурзі.
  • 3 жовтня 2022 року Литва заявила, що висилає з країни тимчасового повіреного у справах росії Сергія Рябоконя та оголошує його персоною нон ґрата через його заяви.
  • 5 жовтня росія оголосила тимчасову повірену у справах Литви Вірґінію Умбрасене персоною нон ґрата та вислала її з країни.
  • 23 січня 2023 росія викликала посла Естонії Маргуса Лайдре й наказала йому покинути рф до 7 лютого. Рівень дипвідносин між Естонією та росією понизили до рівня тимчасово повірених у справах.
  • Згодом Латвія вирішила, що солідарно з Естонією теж знизить рівень дипломатичного представництва з росією. Міністерство закордонних справ росії наказало послу Латвії в Москві Марісу Ріекстіншу залишити рф протягом двох тижнів.