Зеленський посилив санкції проти екснардепа Новинського та ще девʼяти представників УПЦ МП

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Президент Володимир Зеленський посилив санкції проти екснардепа Вадима Новинського, настоятеля Києво-Печерської лаври Павла, а також ще восьми представників УПЦ МП. На них наклали додаткові обмеження.

Про це йдеться в указі президента № 43/2023.

До обмежень від 1 грудня додали два нові пункти — про заборону дій та операцій із цінними паперами, а також про припинення культурного, наукового та освітнього співробітництва.

У попередній версії санкцій на цих 10 людей наклали 12 обмежень, а в новій версії — вже 14.

  • 1 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що Рада національної безпеки та оборони України доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із росією.
  • У кінці листопада СБУ провела низку обшуків у храмах, монастирях і лаврах УПЦ МП, зокрема в Києво-Печерській. Після заяви президента правоохоронці почали активно проводити обшуки по всій країні. Служителів УПЦ московського патріархату перевіряють на проросійську діяльність і звʼязки з окупантами.
  • 2 грудня Рада національної безпеки та оборони ввела персональні санкції проти екснардепа Вадима Новинського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ Петра Лебедя та низки інших священників Української православної церкви московського патріархату.