НАБУ оголосило підозру ексголові «Нафтогазу» Коболєву в розкраданні 229 мільйонів гривень

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Антикорупційні органи повідомили колишньому голові правління НАК «Нафтогаз України» Андрію Коболєву про підозру в заволодінні понад 229 мільйонами гривень.

Про це повідомляє Національне антикорупційне бюро.

Слідство встановило, що Коболєв у травні 2018 року всупереч закону видав наказ про преміювання працівників компанії, на підставі якого йому виплатили майже 261 мільйон гривень за екстраординарні досягнення. Ідеться про позитивне рішення Стокгольмського арбітражу в газовій справі України проти росії.

«Ця сума суттєво перевищувала нормативно визначені розміри таких виплат (37,48 мільйона гривень). До того ж за ті самі досягнення у 2017 екскерівникові компанії виплатили премію у 12,49 мільйона гривень», — йдеться в повідомленні НАБУ.

Загалом протягом 2018 року Коболєву, як вважає слідство, незаконно виплатили понад 229,25 мільйона гривень (різниця між фактично виплаченою премією і максимально допустимим її розміром).

У лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж зобовʼязав російський «Газпром» доплатити НАК «Нафтогаз України» $4,63 мільярда за недопоставлені узгоджені обсяги газу для транзиту. Після цього наглядова рада «Нафтогазу» вирішила виплатити працівникам компанії премію у $46,3 мільйона (1% бонусів від суми виграшу за транзитним контрактом). Суму премії розділили на дві частини. Першу в розмірі $20,7 мільйона отримали близько 40 людей, які працювали над арбітражним процесом. Іншу частину премії планувалося виплачувати протягом трьох років, за умови успішного стягнення з «Газпрому» залишку виграшу ($2,6 мільярда).

У 2018 році Коболєва оштрафували на 1,7 тисячі гривень за відмову надати інформацію про людей, які отримали згадані премії.

  • 28 квітня 2021 року уряд звільнив главу «Нафтогазу» Андрія Коболєва та наглядову раду. До обрання нового складу правління його функції мав виконувати чинний склад, але він подав у відставку. Причиною відставки голови та наглядової ради «Нафтогазу» уряд назвав їхню незадовільну роботу. Відставку Коболєва розкритикували західні партнери України.
  • Новим керівником компанії терміном на один рік призначили Юрія Вітренка, який до цього виконував обовʼязки міністра енергетики.