У Дніпропетровській області оприлюднили списки ухилянтів. Омбудсман Лубінець ініціює перевірку

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Дніпропетровській області оприлюднили інформацію про чоловіків, які не прийшли до військкомату після отримання повістки. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець ініціює перевірку через порушення закону «Про захист персональних даних».

Про це йдеться на сайті омбудсмана.

Там повідомляють, що списки містять відомості, за допомогою яких можна ідентифікувати конкретну людину, а отже їхнє оприлюднення порушує закон.

В Офісі українського омбудсмана наголошують, що обробляти такі персональні дані слід для конкретних і законних цілей, за згодою власника або у випадках, передбачених законодавством. А працівники, які отримали такі дані на роботі, зобовʼязані не розголошувати їх.

Офіс уповноваженого вимагає провести внутрішню перевірку в Дніпровському центрі комплектування, вилучити списки ухилянтів та провести розʼяснювальну роботу.

  • Від початку російського вторгнення в Україні встановлений воєнний стан, а також оголошена загальна мобілізація, яка забороняє військовозобовʼязаним виїжджати з країни. Наразі Верховна Рада продовжила дію загальної мобілізації та воєнного стану до 19 лютого 2023 року.
  • 28 жовтня 2022 року Верховний суд України постановив, що повістка Територіального центру комплектування та соцпідтримки не може бути оскаржена в суді. У суді аргументували це тим, що такий документ є лише засобом оповіщення відповідно до закону «Про військовий обовʼязок і військову службу».