СБУ знову перевірила храми УПЦ МП: знайшла російські паспорти та перепустки окупантів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Служба безпеки України перевірила храми московського патріархату в Закарпатській, Чернівецькій, Рівненській, Волинській, Миколаївській, Сумській, Львівській, Житомирській та Херсонській областях.

Про це СБУ повідомила 14 грудня.

Так, на території єпархій знайшли російські паспорти, георгіївські стрічки, символіку забороненої партії ОПЗЖ і «методички» кирила з поширення пропаганди через вірян. Також знайшли склади із прокремлівською літературою, зокрема авторства ідеолога рашизму Івана Ільїна. У цих виданнях представники рф заперечують існування українського народу, його мови та культури, а також ставлять під сумнів українську державність.

У церковних приміщеннях у селищі Чорнобаївка виявили бланки перепусток до окупаційних органів рф, на Львівщині — фото прихованих російських документів про взаємодію російськими комісаріатами. На території церков у Закарпатській області виявили прапор «Республіки Підкарпатська Русь» із текстом гімну «підкарпатських русинів».

  • 1 грудня президент Володимир Зеленський заявив, що Рада національної безпеки та оборони України доручила уряду внести на розгляд Верховної Ради законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із росією.
  • У кінці листопада СБУ провела низку обшуків у храмах, монастирях і лаврах УПЦ МП, зокрема в Києво-Печерській. Після заяви президента правоохоронці почали активно проводити обшуки по всій країні. Служителів УПЦ московського патріархату перевіряють на проросійську діяльність і звʼязки з окупантами.
  • 2 грудня Рада національної безпеки та оборони ввела персональні санкції проти екснардепа Вадима Новинського, намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври УПЦ МП Петра Лебедя та низки інших священників Української православної церкви московського патріархату.