Мінʼюст США підозрює нардепа Деркача у фінансових злочинах. Йому загрожує до 30 років увʼязнення

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Федеральний суд Східного округу Нью-Йорка в Брукліні оприлюднив обвинувальний акт щодо народного депутата України Андрія Деркача. Його звинувачують у низці фінансових злочинів.

Про це йдеться на сайті місцевої прокуратури.

Загалом Деркача звинуватили за сімома пунктами. Його підозрюють у змові з метою банківського шахрайства та відмивання грошей, а також відмивання грошей у звʼязку з купівлею та утриманням нерухомості всупереч санкціям США.

За даними слідства, з 2013 року Деркач разом зі спільником розробив схему придбання та утримання двох елітних кондомініумів у районі Беверлі-Гіллз, приховуючи свою участь у транзакціях від американських фінансових установ. Він скористався послугами номінального власника, підставними компаніями та численними банківськими рахунками в США.

Крім цього, у США розпочали процес цивільної конфіскації з метою арешту кондомініумів та залишків коштів на брокерських та банківських рахунках у США, які він контролює.

Якщо його провину доведуть, то Деркачу загрожує максимальне покарання у вигляді позбавлення волі строком до 30 років.

  • В Україні Деркач отримав підозру у державній зраді. За даними слідства, народний депутат Андрій Деркач за період 2019—2022 років одержав щонайменше $567 тисяч від російських правоохоронних та розвідувальних органів за підривну діяльність проти України — йдеться про дискредитацію України на міжнародній арені, погіршення дипломатичних відносин зі Сполученими Штатами Америки, а також ускладнення інтеграції України до Європейського Союзу та НАТО. У розшук його оголосили 16 вересня 2022 року.
  • У вересні 2020 року Міністерство фінансів США запровадило санкції проти чотирьох осіб, яких підозрюють у втручанні у вибори президента за підтримки російського уряду. Серед них — український депутат Андрій Деркач. У кремлі тоді на це відреагували, назвавши причетність Деркача до спецслужб рф «дурницею».