Мер Харкова має сплатити штраф за використання російської мови

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Мовний омбудсман Тарас Кремінь виніс постанову про накладення штрафу на мера Харкова Ігоря Терехова за порушення мовного закону.

Про це уповноважений із захисту державної мови повідомив на Facebook-сторінці.

Згідно із постановою, у зверненнях до мешканців Харкова в ефірі телемарафону Терехов використовував недержавну мову, чим порушив частину першу статті 12 Закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Тепер він має сплатити штраф у розмірі 3 400 гривень.

Також мер Харкова отримав від мовного омбудсмана попередження через те, що веде російською сторінки у Facebook і Telegram. До 4 грудня Терехов може оскаржити обидві постанови.

  • 16 липня 2019 року в Україні набув чинності закон про державну мову, який гарантує використання української мови в державному управлінні, сфері послуг, освіті та медіа. Водночас закон не обмежує приватне спілкування всіма мовами та вільне використання мов національних меншин.
  • Від 16 січня 2021 року мовою обслуговування споживачів у сфері послуг стала українська.
  • 16 липня 2022 року мовний обмудсман отримав можливість накладати штрафи за порушення мовного закону. Розмір штрафу — від 3 400 до 8 500 гривень, якщо порушення вчинено вперше, за повторне порушення — від 8 500 до 11 900 гривень.