Падіння ракети в Польщі: члени НАТО обговорили застосування 4 статті Договору про Альянс

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Країни-члени НАТО обговорили застосування статті 4 Договору про Альянс, що передбачає початок офіційних консультацій з державою, якій загрожує небезпека. Обговорення відбулося на тлі загибелі цивільних унаслідок падіння ракети в польському Пшеводуві.

Про це у коментарі «Суспільному» заявив посол Чехії при НАТО Якоб Ландовський.

«Основною темою було те, чи наш польський партнер, який був уражений, проситиме Альянс робити подальші кроки, наприклад, активізувати консультації за 4 статтею НАТО. Але через прямі комунікації з лідерами Польща не стала просити нас про консультації за 4-ю статтею. Сподіваюся, її не розглядатимуть, бо, скажімо, через одне повалене дерево з польського боку ми не маємо випалювати весь ліс ракетними атаками на території України», ― пояснив Ландовський.

За його словами, сторони також обговорили роль і провину росії у трагедії. Посадовець зауважив, що в НАТО розглядають ймовірність того, що ракету випустили українські Сили протиповітряної оборони.

«Генеральний секретар сьогодні сказав, що найімовірніший сценарій ― що ракета української ППО С-300 намагалася збити російську ракету і, на жаль, зачепила територію Польщі. Але це не означає, що це помилка України, врешті-решт ― це помилка росії. Без російських атак нічого подібного не сталося б», ― наголосив він.

  • 15 листопада агентство Associated Press (AP) із посиланням на високопоставленого представника американської розвідки заявило, що російські ракети перетнули кордон Польщі, яка є членом НАТО, і впали на її території, унаслідок чого загинули двоє людей.
  • Пізніше стало відомо, що уряд Польщі підвищив боєготовність війська після вибуху поблизу кордону з Україною. Президент країни Анджей Дуда провів телефонні переговори з президентом США Джо Байденом і українським лідером Володимиром Зеленським. Також Дуда скликав на середу екстрене засідання Радбезу Польщі.
  • Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що на території його країни впала ракета російського виробництва від комплексу ППО С-300. Він наголосив, що наразі жодних доказів того, що це була навмисна атака по Польщі, немає.