Рада схвалила держбюджет на 2023 рік

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Верховна Рада схвалила державний бюджет на 2023 рік.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк («Голос»).

За це рішення проголосували 295 членів парламенту. За словами Железняка, це найбільш раннє ухвалення бюджету в історії України.

Рада затвердила проєкт державного бюджету на наступний рік у першому читанні 7 жовтня. 31 жовтня Кабінет міністрів ухвалив проєкт бюджету до другого читання з урахуванням пропозицій народних депутатів, а премʼєр озвучив основні показники.

Доходи держбюджету очікуються на рівні 1,3 трильйона гривень, видатки — 2,6 трильйона. Граничний обсяг дефіциту 1,3 трлн гривень або 20,6% ВВП. Його планують покривати коштом допомоги партнерів. Граничний обсяг державного боргу планують утримати на рівні 6,4 трильйона гривень.

У держбюджет також заклали прожитковий мінімум на рівні 2 589 гривень та мінімальну заробітну плату на рівні 6 700 гривень.

  • 1 листопада Железняк повідомляв, що до другого читання у Раді у проєкті держбюджету на 2023 рік збільшили видатки. Нардеп назвав топ-5 відомств, чиї бюджети виросли найбільше до другого читання. Це Міністерство розвитку громад та територій (+2 млрд грн на Держфонд регіонального розвитку), Міністерство культури та інформаційної політики (+1,6 млрд, більшість з яких піде на збільшення фінансування телемарафону), Верховний суд (+245,4 млн), Укравтодор (+6,7 млрд) та Міністерство соціальної політики (+38,9 млрд на Пенсійний фонд).