«У нас не може бути якогось армагеддону». Голова ДТЕК Тімченко оцінив можливість повного колапсу енергосистеми України

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Голова енергетичної компанії ДТЕК Максим Тімченко вважає, що попри російські атаки Україна не залишиться без електроенергії повністю.

Про це він сказав в інтервʼю «Українській правді».

«По-перше, у нас є «Укргідроенерго». Важливу роль балансування відіграє гідроелектростанція. По-друге, тими лініями, якими йшов експорт електроенергії в ЄС, може здійснюватися й імпорт. Відповідно, це теж може відігравати певну роль у балансуванні потужностей», — пояснив Тімченко.

Він додав, що ДТЕК продовжує проєкт зі встановлення батареї на 20 мегават. Вона теж буде відігравати важливу роль у балансуванні.

«Тому, вважаю, що у нас не може бути якогось армагеддону, ситуації, що все розібʼють і все згасне. Я в цей сценарій не вірив. Хоча я й у війну з росією не вірив. Усе можливо, але з огляду на те, як ми проявили себе і як проявила себе система з точки зору стійкості, у мене є впевненість, що ми впораємося з цими викликами. Знову ж таки, у звʼязці з військовими», — наголосив голова ДТЕК.

Максим Тімченко має надію на протиповітряну оборону.

«Усе ж навіть за такої масованої атаки понад 50% ракет збили. Це певні уроки для нас і для військових, як справлятися з подібними ситуаціями», — сказав він.

За словами Тімченка, Україна має технічні можливості та домовленості з Європою щодо постачання електроенергії.

«Так, є технічні можливості, є домовленості, є фінансові моменти, яким чином оплачувати електроенергію, і вони ще обговорюються. Ви ж знаєте, у нас вона коштує в 4–5 разів дешевше, ніж у Європі, а постачання буде, ясна річ, за європейськими цінами», — уточнив керівник ДТЕК.

  • За даними радника міністра енергетики Олександра Харченка, майже 40% загальної енергетичної інфраструктури серйозно пошкоджено через російські обстріли.
  • Заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко попередив про обмеження на користування електроенергією 20 жовтня. Із 07:00 до 23:00 користування електроенергією мінімізують — це стосуватиметься підприємств і заводів. У містах також обмежать вуличне освітлення.