ЄС збільшує військову допомогу для України до €3,1 мільярда та запускає навчальну місію для ЗСУ

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейський Союз збільшує військову допомогу для України до €3,1 мільярда та запускає навчальну місію для українських військових.

Про це 17 жовтня повідомив голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

«Поки Дмитро Кулеба із бомбосховища звертається до Ради міністрів закордонних справ ЄС, ми збільшуємо військову допомогу Україні до 3,1 мільярда євро та запускаємо військову навчальну місію», — повідомив Жозеп Боррель.

Також ЄС створює місію військової допомоги для подальшої підтримки Збройних сил України. Місія матиме назву EUMAM, вона передбачатиме індивідуальну, колективну та спеціалізовану підготовку Збройних сил України, в тому числі Сил територіальної оборони. EUMAM працюватиме на території держав-членів ЄС і матиме свій Оперативний штаб у Брюсселі. Командувач — віцеадмірал Ерве Блежан. Місія спочатку триватиме два роки, а фінансова орієнтовна сума загальних витрат на цей період становитиме €106 мільйонів.

Пізніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба уточнив, що у цьому своєму зверненні він закликав ЄС надати більше ППО та боєприпасів та запровадити санкції проти Ірану за постачання росії безпілотників.

Перед цим американське видання Politico писало, що Євросоюз планує виділити €500 мільйонів на відшкодування країнам-членам за зброю, яку передали Україні, що забезпечить нові потоки озброєння, а також на навчальну програму для українських військ. Щодо навчань, то раніше їх для військовослужбовців ЗСУ пропонували і проводили лише окремі країни ЄС, а не на рівні цілого союзу. Наразі наймасштабнішу тренувальну місію для ЗСУ (підготовка 10 тисяч) проводить на своїй території Велика Британія. До неї залучені фахівці з понад 10 країн.