Tagesspiegel: Ушкодження на «Північних потоках» можуть бути результатом атак, розглядається причетність України

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Ушкодження на російських газопроводах «Північний потік» і «Північний потік — 2», ймовірно, сталися внаслідок цілеспрямованих атак.

Про це пише німецька газета Tagesspiegel із посиланням на джерело в уряді Німеччини.

Співрозмовник газети заявив, що для підтвердження атак необхідно перевірити морське дно за допомогою підводних човнів і водолазів. За його словами, в уряді Німеччини розглядають дві версії.

Згідно із першою, газопроводи пошкодила Україна чи повʼязані з нею сили, щоб газ з росії надходив до Європи лише через українські газопроводи або через газопровід «Ямал» на території Польщі. За другою версією, газопроводи були пошкоджені самою росією, щоб звинуватити в диверсії Україну, посилити енергетичну кризу і підвищити ціну на газ.

Оператор «потоків» компанія Nord Stream заявила про одночасне руйнування трьох ниток газопроводів.

«Руйнування, що сталися в один день одночасно на трьох нитках морських газопроводів системи «Північний потік», мають безпрецедентний характер. Строки відновлення працездатності газотранспортної інфраструктури поки що оцінити неможливо», — цитує Інтерфакс заяву компанії.

Тим часом Швеція попередила про витоки газу на «Північному потоці». Морське управління заявило про два витоки у водах Швеції та Данії. Чим вони спричинені — там поки не знають.

Датська влада попросила кораблі триматися подалі в радіусі пʼяти морських миль на південний схід від Борнхольма, де виявили витоки.

  • 26 вересня росіяни за один день зафіксували зниження тиску одразу на двох своїх газопроводах до Європи — на «Північному потоці» та на «Північному потоці — 2», який так і не запустили в роботу. Обидва газопроводи майже не працюють та не перекачують газ із росії до Європи. «Північний потік — 2» через вторгнення російських військ до України так і не запустили, а от «Північний потік» улітку майже повністю зупинили нібито через знайдені неполадки.
  • Газ із російських газопроводів потрапив у Балтійське море.