Reuters: Міністри ЄС готують нові санкції проти росії та військову допомогу для України

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Міністри закордонних справ Європейського Союзу погодилися підготувати нові санкції проти росії та збільшити поставки зброї до Києва.

Про це пише Reuters.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Жозеп Боррель заявив, що заява путіна про анексію українських територій та погрози ядерною зброєю свідчать про паніку та відчай.

«Очевидно, що путін намагається знищити Україну», — сказав Боррель журналістам після зустрічі міністрів.

Він також сказав, що восьмий пакет санкцій проти рф буде впливати на «більш релевантні сектори російської економіки та продовжить націлюватися на осіб, відповідальних за агресивну війну в Україні».

Міністри ЄС проведуть наступну офіційну зустріч у середині жовтня — імовірно, саме тоді вони можуть офіційно оформити новий пакет санкцій.

Також європейські урядовці домовилися збільшити постачання зброї в Україну. Боррель не надав журналістам додаткових подробиць щодо типу санкцій проти рф чи військової підтримки України, але він вважає, що всередині ЄС буде «одностайна» підтримка нових заходів.

  • 14 вересня Рада Європейського Союзу продовжила термін дії санкцій щодо відповідальних за підрив або загрозу територіальній цілісності, суверенітету та незалежності України ще на шість місяців — до 15 березня 2023 року.
  • 21 вересня 27 міністрів закордонних справ Європейського Союзу перебували у Нью-Йорку на щорічній зустрічі світових лідерів в ООН.
  • Видання Politico писало, що Європейська комісія найближчими днями розпочне консультації з країнами-членами ЄС щодо підготовки нового пакета санкцій проти росії. Очікується, що вони обговорюватимуть введення цінового обмеження на російську нафту.