Космічний телескоп «Джеймс Вебб» зробив чіткі зображення Нептуну та його кілець

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Космічний телескоп NASA «Джеймс Вебб» зробив знімок планети Нептун та її кілець.

На додаток до кількох чітких вузьких кілець на зображеннях видно тьмяніші пилові смуги Нептуну. Деякі з кілець не спостерігалися з того часу, як «Вояджер-2» отримав перший фотодоказ існування кілець Нептуну під час прольоту 1989 року.

«Востаннє ми бачили ці кільця три десятиліття тому, і ми вперше бачимо їх в інфрачервоному діапазоні», — сказала Хайді Хаммель, експерт з питань планети Нептун і міждисциплінарна вчена у проєкті телескопа.

Темний, холодний і обдувний надзвуковими вітрами Нептун — найдальша планета нашої Сонячної системі. Планета та її сусід Уран відомі як «крижані гіганти», тому що їхні надра складаються з важчих елементів, ніж у газових гігантів Юпітеру і Сатурну, які багатші воднем і гелієм. На нових зображеннях Нептун виглядає білим, на відміну від типового синього кольору. Це повʼязано з тим, що газоподібний метан (частина хімічного складу планети) не здається блакитним для камери ближнього інфрачервоного діапазону.

  • 25 грудня 2021 року NASA запустило телескоп імені Джеймса Вебба вартістю $10 мільярдів, який замінить телескоп «Хаббл». Його відправили на відстань 1,5 мільйона кілометрів від Землі — до точки L2. Учені покладають на «Джеймс Вебб» великі надії — він допоможе значно глибше зазирнути у Всесвіт і докладніше вивчити галактики та планети.
  • 29 грудня 2021 року в NASA повідомили, що телескоп працюватиме довше, ніж очікувалося. Аналіз траєкторії показав, що його запасу палива вистачить на понад 10 років роботи.
  • 2 вересня 2022 року астрономи вперше зробили знімок екзопланети за допомогою космічного телескопа «Джеймс Вебб». Екзопланета — це газовий гігант, вона не має камʼянистої поверхні та непридатна для життя. Зображення зняте через чотири різні світлофільтри.