Запорізька АЕС знову отримує електроенергію із системи України

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Запорізька атомна електростанція знову підʼєднана до української енергосистеми.

Про це повідомило Міжнародне агентство атомної енергетики.

Відремонтована ​​лінія напругою 750 кіловольтів тепер забезпечує найбільшу в Європі АЕС електроенергією, необхідною для охолодження реактора та інших важливих функцій безпеки. Зазначається, що після того як два тижні тому ЗАЕС була знеструмлена, станція спочатку живилася власною електроенергією, а потім через резервні лінії електропередач, які з’єднували її з мережею через електророзподільний пункт Запорізької теплоелектростанції.

Три інші основні зовнішні лінії електропередачі 750 кВ залишаються несправними. Усі шість реакторів ЗАЕС перебувають у стані холодної зупинки, але вони все ще потребують електроенергії для підтримки необхідних функцій, повʼязаних із безпекою. З 5 вересня станція не постачає електроенергію домогосподарствам, заводам та іншим.

Лінія 750 кВ була відновлена ​​в той же день, коли національний оператор «Енергоатом» повідомив про поставку запчастин для ремонту ліній електропередач, а також додаткових запасів палива для аварійних дизель-генераторів станції, які можуть використовуватися як резервні.

«Надійне зовнішнє електропостачання від мережі та системи резервного електропостачання є важливими для забезпечення ядерної безпеки та запобігання ядерній аварії, навіть коли реактори більше не працюють», — підкреслює МАГАТЕ.

  • 1 вересня місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію. Голова агентства Рафаель Гроссі розповів, що на станції залишаються шестеро співробітників МАГАТЕ. Делегація агентства «побачила все, що хотіла побачити в першу чергу». Гроссі заявив, що бачив «залишки снарядів на будівлях — це означає, що фізична цілісність обʼєктів була порушена». Однак переважна більшість систем захисту та безпеки на станції працюють у «відносно доброму стані».
  • 5 вересня чотири із шести представників команди інспекції МАГАТЕ завершили роботу на Запорізькій АЕС і покинули майданчик станції, два експерти продовжать роботу на ЗАЕС на постійній основі. Того ж дня на Запорізькій АЕС вимкнули останню лінію, яка зʼєднувала станцію з енергосистемою України.