«Оператор ГТС»: Україні вистачить газу для помірної зими

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна до опалювального сезону матиме достатню кількість газу для помірної зими. За прогнозами, до 15 жовтня в підземних сховищах буде приблизно 14,4 мільярда кубометрів газу.

Про це агенції Інтерфакс розповів гендиректор компанії «Оператор ГТС України» Сергій Макогон.

«Зараз у ПСГ [підземних сховищах газу] 13 мільярдів кубометрів газу. До 15 жовтня, за прогнозними розрахунками, буде приблизно 14,4 мільярда кубометрів. Із такими запасами реально пройти помірну зиму, оскільки на сьогодні споживання газу значно скоротилося», — заявив Макогон.

Водночас він акцентував на тому, що видобуток газу в Україні лишається надзвичайно важливим для того, щоб забезпечити всіх споживачів. Саме він у зоні ризику російських атак, тому українська сторона буде додатково імпортувати газ з Польщі, Словаччини та Угорщини.

  • Ця зима очікувано буде найскладнішою за всі роки через вторгнення росіян. Голова НАК «Нафтогаз» Юрій Вітренко попереджав, що температура у приміщеннях буде на чотири градуси нижче за норму, а опалювальний сезон почнеться пізніше і закінчиться раніше, ніж зазвичай.
  • Україні знадобиться допомога союзників у газовому питанні, оскільки майже 50% газових родовищ України розташовані в Харківській області, неподалік лінії фронту.
  • Норвегія вже заявила, що витратить понад $200 мільйонів на газ для України.