Норвегія витратить понад $200 мільйонів на закупівлю газу для України

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

Премʼєр-міністр Норвегії Йонас Гар Стьоре заявив, що його країна витратить 2 мільярди норвезьких крон ($206 844 123), щоб українці могли купувати газ.

Про це повідомляє видання Finansavisen.

«Війна означає, що Україна має гостру потребу в зовнішній підтримці. Україна попросила Норвегію взяти на себе лідерську роль у забезпеченні доступу до енергоносіїв. Зараз ми стежимо за цим і пропонуємо витратити 2 мільярди норвезьких крон, щоб українці могли купувати газ восени і взимку», — сказав Стьоре.

У липні, під час візиту премʼєра Норвегії до Києва, він оголосив, що у 2022—2023 роках його країна збільшить допомогу Україні до 10 мільярдів норвезьких крон. Зараз Стьоре уточнив, що два з десяти мільярдів підуть на закупівлю газу для України у 2022 році.

«Наш внесок у закупівлю газу, серед іншого, допоможе зберегти тепло в лікарнях і школах в Україні цієї зими, а також дасть більше можливостей приготувати гарячу їжу», — сказав премʼєр-міністр Норвегії.

  • 29 липня Верховна Рада ухвалила мораторій на підвищення тарифів на газ, тепло та гарячу воду для населення на час воєнного стану.
  • На початку серпня премʼєр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що Україна готова до опалювального сезону в середньому на 60%.
  • Канада виділить Україні 450 мільйонів канадських доларів ($350 мільйонів) на проходження опалювального сезону.