СБУ викрила групу зловмисників, які два роки масово «мінували» обʼєкти по всій Україні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки припинила діяльність хакерів, які тероризували Україну масовими повідомленнями про «мінування».

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Служба викрила двох регіональних керівників групи анонімних мінерів FR Destructor, яка протягом двох останніх років значну кількість разів повідомляла про фейкові мінування у різних регіонах України.

«Зловмисники особливо активізувалися напередодні широкомасштабного вторгнення рф до України і відновили свою деструктивну діяльність протягом останніх місяців», — повідомляє СБУ.

Правоохоронці викрили їх після чергового анонімного повідомлення про мінування інфраструктурних обʼєктів на заході України.

Зловмисники відправляли анонімні електронні листи з використанням спеціальних компʼютерних програм для приховування свого місцеперебування, підшукували у соцмережах користувачів, яких залучали до поширення неправдивих анонімних повідомлень про замінування.

Також вони організовували зашифровані чати, в яких пропонували гроші за розсилку анонімних повідомлень. Оплату за послуги зловмисники отримували від координатора з рф на картки українських банків за допомогою віртуальних обмінних пунктів.

Під час обшуків у них вилучили мобільні телефони, банківські картки, компʼютерну техніку з доказами протиправної діяльності. Перевіряється можлива причетність затриманих до співробітництва зі спецслужбами рф.

  • В Україні з початку 2022 року фіксували хвилю неправдивих повідомлень про мінування. Фахівцям довелося перевірити понад 3 100 обʼєктів, на жодному з них вибухівку не знайшли. ДСНС повідомляло, що більшість повідомлень надходили з росії або з окупованих територій. СБУ повʼязувало хвилю «мінувань» із рф.
  • Остання хвиля псевдомінувань прокотилася Україною 4 серпня. Повідомлення про вибухівку надходили у Тернополі, Рівному, Вінниці, Кропивницькому та Хмельницькому.