У Лівані відмовилися прийняти зерно з українського судна, яке першим війшло з порту Одеси

Автор:
Анна Холоднова
Дата:

У Лівані не прийняли зерновий вантаж з України, який першим вирушив з розблокованого Одеського порту.

Про це повідомляє Bloomberg.

Посольство України в Лівані опублікувало фотографію судна Razoni і повідомило, що кінцевий покупець відхилив вантаж через затримку доставки на 5 місяців. Це було перше судно, яке вийшло з українського порту в Чорне море після вторгнення росії. На його борту перебуває приблизно 26 500 тонн кукурудзи. Зараз для цього вантажу шукають іншого покупця в Лівані чи в іншому місці.

Речниця міністерства економіки Лівану заявила, що уряд не причетний до вантажу, оскільки зерно було призначено для приватної компанії. Речник генерального секретаря ООН зазначив, що Організація Об’єднаних Націй також не втручається в те, куди прямують судна, які вирушають з України, оскільки це комерційні рішення.

  • 22 липня в Стамбулі за пропозиції Організації Обʼєднаних Націй Україна, Туреччина та генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш підписали Ініціативу про безпечне транспортування зерна та продуктів харчування з українських портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний». Першого серпня в рамках реалізації домовленостей з Одеського порту відправилося перше судно — Razoni, під прапором Сьєрра-Леоне. Воно прямувало до ліванського порту Триполі.
  • 8 серпня Міністерство інфраструктури повідомило, що перше судно з українською агропродукцією прибуло в кінцевий пункт призначення. Судно Polarnet успішно пройшло перевірку інспекційною групою в Стамбулі та прибуло в кінцевий пункт призначення в Туреччині. Прибуття суден Navi Star, Rojen, які вийшли з портів в одному каравані з Polarnet, у порти призначення очікується орієнтовно через тиждень.