ISW: Росія може провести на окупованих територіях «референдум» у форматі «на дому» — це обмежує можливості для партизанів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Російська окупаційна влада може прискорити підготовку до «псевдореферендумів» на захоплених територіях і використати формат «голосування на дому» — це дозволить зібрати особисті дані мешканців та зменшить ризик партизанських нападів.

Про це ідеться у зведенні Інституту вивчення війни (ISW).

Так, український мер міста Мелітополь Запорізької області Іван Федоров повідомив 7 серпня, що опір мешканців змушує російську владу змінювати свої плани щодо проведення «референдуму». Федоров заявив, що окупаційна влада запланувала один день голосування, але тепер розглядає можливість семиденного «голосування з дому», протягом якого озброєні окупанти ходитимуть будинками та «опитуватимуть» мешканців Мелітополя.

ISW пише, що переходом від особистого голосування на поквартирні опитування російська окупаційна влада розширює свої можливості для прямого залякування українських мирних жителів. Таке голосування унеможливлює будь-який незалежний нагляд за процесом. Окупаційна влада також може перетворити ці «опитування» на операції зі збору розвідданих, щоб виявити українську опозицію. Крім цього, голосування вдома також обмежує можливості для дій партизанів.

Інститут вивчення війни зазначає, що кремль може призначити різні типи голосування в різних окупованих районах залежно від передбачуваної підтримки місцевого населення, ризику партизанських нападів і бюрократичних можливостей. Наприклад, у Луганській області російська окупаційна влада визначила місця для проведення «референдуму» з особистим голосуванням, повідомив 7 серпня український голова Луганської ОВА Сергій Гайдай.

  • У липні ЗМІ повідомляли, що в росії поспішають провести «референдуми» про приєднання окупованих територій України. Їх хочуть провести до 15 вересня, щоб потім путін зміг приєднати їх до росії. Точної дати поки немає.
  • СБУ повідомляла, що викрила плани росії щодо приєднання окупованих регіонів України. Для проведення так званого волевиявлення окупанти планують задіяти проросійську організацію з назвою «донецька республіка». Раніше вона діяла лише в «днр», але зараз географію її діяльності розширюють, а назву змінять — найімовірніший варіант «большая россія». У серпні СБУ також перехопила документи окупантів про «референдум» на Херсонщині. Там плануються пікети та 20 «виборчих комісій».