Європол офіційно прокоментував заяви про нібито «ознаки торгівлі зброєю з України»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європол заявив, що тісно співпрацює з українськими посадовцями, щоб зменшити загрозу незаконного обігу зброї в Європейському Союзі. Європол наголосив на повній довірі до України, адже вона впроваджує нові заходи щодо моніторингу та відстеження вогнепальної зброї.

Свою заяву організація оприлюднила 22 липня.

«Щодо війни в Україні, Європол попередив, що поширення вогнепальної зброї та вибухових речовин в Україні може призвести до збільшення незаконного обігу вогнепальної зброї та боєприпасів в ЄС через встановлені маршрути контрабанди чи онлайн-платформи. Ця загроза може навіть зрости після закінчення конфлікту», — заявили в організації.

Організація наголосила, що Україна продовжує дотримуватися вказівок і співпрацювати у справах, що становлять інтерес для внутрішньої безпеки ЄС.

  • 21 липня офіційний представник Європолу Ян Оп Ген Оорт у коментарі німецьким журналістам заявив, що Європол фіксує ознаки контрабанди зброї з України. Є випадки торгівлі вогнепальною зброєю та військовими товарами на чорному ринку. За словами представника Європолу, зафіксовані випадки, коли люди виїжджали з України з вогнепальною зброєю. Також є побоювання, що зброя та боєприпаси зберігаються вздовж кордону для подальшої контрабанди в ЄС.
  • 22 липня секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов заявив, що Україна очікує на предметну розмову з представниками Європолу, які напередодні заявили про «ознаки торгівлі зброєю з України».