Європол заявляє про ознаки контрабанди зброї з України

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Європейський поліцейський орган Європол заявляє про ознаки контрабанди зброї з України. Є випадки торгівлі вогнепальною зброєю та військовими товарами на чорному ринку.

Цю інформацію німецькому інформаційному агентству DPA підтвердив офіційний представник Європолу Ян Оп Ген Оорт, цитує Der Spiegel.

«Є ризик того, що вони [зброя та військові товари] потраплять до рук організованої злочинності чи терористів», — сказав представник Європолу. Слідчі з країн-членів ЄС теж говорят про ознаки торгівлі важкого озброєння, але не вказують якого саме.

Представник Європолу заявляв про «тривожні ризики». За його словами, зафіксовані випадки, коли люди виїжджали з України з вогнепальною зброєю. Також є побоювання, що зброя та боєприпаси зберігаються вздовж кордону для подальшої контрабанди в ЄС.

Перед цим німецький мовник SWR процитував конфіденційний лист Європолу: за даними розслідувачів, у регіоні злочинні мережі здійснюють або планують контрабанду значної кількості вогнепальної зброї та боєприпасів, зокрема військової зброї.

  • Європейський Союз планує створити хаб у Молдові, щоб завадити незаконній торгівлі зброєю з України, якої стало дуже багато через війну. Європейська сторона вважає кордон між Україною та Молдовою можливими воротами перевезення зброї, тому хаб планують створити саме там. Центр буде універсальним — він дозволить Європолу обмінюватися інформацією, а прикордонному агентству ЄС Frontex — підтримувати управління кордонами та виявляти незаконний обіг зброї.
  • 14 липня в ЄС заявили, що інформація про «контрабанду Україною зброї», яку їй поставляють союзники, є інтенсивною кампанією з дезінформації, що започаткувала росія. США теж не бачать ознак, що надану зброю Україна може вивозити з країни як контрабанду: «Ми не бачимо жодних ознак того, що ця зброя пішла кудись ще, окрім як на боротьбу з росіянами».