Міністр оборони Резніков про підсумки «Рамштайн-4»: нові HIMARS, розблокування портів і контроль за озброєнням

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр оборони України Олексій Резніков розповів про підсумки четвертої зустрічі у форматі «Рамштайн», за результатами якої українське військо отримає додаткове озброєння і допомогу.

Про це він написав у своєму Facebook.

«За домовленістю з колегами, тримаємо інтригу щодо левової частки діючих та нових пакетів допомоги, які включають постачання озброєнь, амуніції, тренування наших воїнів та багато іншого. Спочатку їх відчує ворог на полі бою. Позитивним сигналом зустрічі є нові зобовʼязання партнерів. Які стосуються і суші, і моря, і неба», — зазначив міністр.

Він наголосив на відправці Україні ще чотирьох реактивних систем залпового вогню HIMARS і озвучив учасникам зустрічі основні пріоритети України — розблокування портів у західній частині Чорного моря, ремонт переданої іноземної техніки (йдеться про сотні одиниць) і контроль за використанням зброї від союзників.

Для реалізації останнього пріоритету Міноборони буде пришвидшувати процес впровадження натівської програми LOGFAS, яка була безкоштовно передана ЗСУ у 2019 році. В Україні вже є фахівці з цієї програми, але вона досі не запущена.

Варто зазначити, що 19 липня Верховна Рада створила Тимчасову слідчу комісію з питань моніторингу отримання і використання міжнародної військової допомоги. Її створення пропонував голова Офісу президента Андрій Єрмак. ЗМІ писали, що доцільність цієї ТСК за наявності LOGFAS є сумнівною.

  • 20 липня голова Обʼєднаного комітету начальників штабів США генерал Марк Міллі за підсумками четвертої зустрічі у форматі «Рамштайн» заявив, що Україні Сполучені Штати і союзники мають загалом надати 20 реактивних систем залпового вогню. Дванадцять з них Україна вже має — це HIMARS.
  • Міністр оборони США Ллойд Остін заявляв, що США передадуть ЗСУ ще чотири HIMARS. З урахуванням нових поставок Україна загалом матиме 16 таких РСЗВ.
  • Також Україні дадуть дві системи ППО NASAMS.