У Стамбулі відбудеться зустріч щодо розблокування експорту українського зерна. Серед учасників делегації України і росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У середу, 13 липня, в Стамбулі відбудеться зустріч військових делегацій Туреччини, росії, України та представників ООН, на якій обговорять розблокування експорту українського зерна.

Про це повідомляє Anadolu.

Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар заявив, що чотиристороння зустріч стала результатом візитів турецької делегації до Москви і Києва. За його словами, візити дали позитивні результати.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що розблокування українських портів — це одна з ключових складових глобальної продовольчої безпеки.

«Ми вважаємо, що питання розблокування експорту українського зерна має вирішуватися під егідою ООН. Генсекретар Антоніу Гутерреш долучений до цього процесу, ми вдячні йому за це [...]. Раунд перемовин щодо навігації в Чорному морі відбудеться завтра у Стамбулі. Там запланована зустріч українських та турецьких представників. Після цього відбудеться розширена зустріч між Україною, Туреччиною, ООН та рф, на якій мають обговорюватися питання функціонування морських коридорів для експорту зерна. Для України питання безпеки є ключовим», — заявив Єрмак.

Напередодні президент Туреччини Реджеп Ердоган провів телефонну розмову з путіним. Він заявив, що настав час для «зернового коридору». У рф заявили, що «продовжать обмін думками» з цього приводу. У той же день, 11 липня, Ердоган поспілкувався із Зеленським. Розмова була присвячена війні і проблемі блокади експорту зерна.

  • Війська росії з початку вторгнення блокують експорт з портів України, через що продукцію доводиться експортувати залізницею та автодорогами. Західні партнери пропонували побудувати зерносховища біля кордону, домовитися з росією, але на військове розблокування шляхів не готові. Росія тим часом продовжує викрадати українське зерно, вивозячи його до Криму, Сирії і Туреччини, про що говорять чисельні журналістські розслідування.
  • 5 липня Ердоган заявив про посилені переговори щодо розблокування експорту зерна з України Чорним морем. Він очікує на прогрес протягом десяти днів. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застерігав від сподівань на швидке вирішення проблеми, оскільки перемовини зосереджені на маршрутах і безпеці суден.