Президент Зеленський вніс до Ради законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції

Автор:
Юля Шередега
Дата:

Президент України Володимир Зеленський сьогодні вніс до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищам.

Законопроєкт зʼявився на сайті Верховної Ради.

Конвенцію Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнього насильства, відома як Стамбульська конвенція, відкрили для підписання 11 травня 2011 у Стамбулі.

Країни, що приєдналися до конвенції, повинні криміналізувати психологічне, фізичне і сексуальне насильство, переслідування, а також примусові аборти, стерилізацію та шлюб.

  • 27 січня цього року петиція із закликом до президента Володимира Зеленського внести законопроєкт про ратифікацію Стамбульської конвенції з протидії насильству щодо жінок та домашньому насильству набрала необхідні для її розгляду 25 тисяч підписів.
  • У Конвенції йдеться про два види насильства: проти жінок і домашнє. Перше включає будь-яке фізичне, психологічне, економічне чи сексуальне насильство, переслідування чи домагання, зокрема на роботі. Домашнє насильство — це все, що відбувається між партнерами чи членами однієї родини без чиєїсь із них згоди (наприклад, примус до сексу, шлюбу, аборту, обрізання, стерилізації). Кривдники нестимуть кримінальну відповідальність за будь-який вид насильства. Покарання буде жорстокішим, якщо потерпілі є родичами чи партнерами або якщо свідком насильства стала дитина.
  • Документ підписали 46 країн і Євросоюз. Проте ще 11 з них, зокрема Україна, не ратифікували цю угоду. Україна підписала Стамбульську конвенцію ще у 2011 році, але досі не ратифікувала через протести церков і консервативних політиків проти вжитого в ній терміну «гендер».
  • У березні 2021 року Туреччина скасувала свій підпис і ратифікацію Стамбульської конвенції з формулюванням, що її використовували для «нормалізації.гомосексуальності».