Туреччина офіційно вийшла зі Стамбульської конвенції. У країні почалися протести

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Туреччина офіційно вийшла з Конвенції Ради Європи про запобігання та боротьбу з насильством щодо жінок і домашнім насильством (Стамбульська конвенція).

Про це пише CNN.

Рішення викликало критику, і тисячі людей вийшли на протести в усій Туреччині, де цього тижня суд відхилив скаргу на вихід з конвенції. «Ми продовжимо нашу боротьбу. Туреччина стріляє собі в ногу цим рішенням», — заявила Джанан Гуллу, глава Федерації жіночих асоціацій Туреччини. За її словами, відтоді як у березні влада країни оголосила про вихід з конвенції, жінки та інші вразливі групи населення стали рідше отримувати допомогу у критичних ситуаціях.

У березні Туреччина оголосила про вихід зі Стамбульської конвенції. Президент Реджеп Ердоган заявив, що первинна мета конвенції із захисту прав жінок «була захоплена групою осіб, які намагаються нормалізувати гомосексуалізм. Це несумісно із соціальними та сімейними цінностями Туреччини».

Що передбачає Стамбульська конвенція?

Конвенцію про захист жінок ухвалили у 2011 році у Стамбулі (тому її називають Стамбульською). Документ став першою європейською угодою щодо боротьби з домашнім насильством. А Туреччина була першою країною, яка ратифікувала цей документ. Вслід за нею це зробили ще 33 країни. Конвенція набула чинності 1 серпня 2014 року.

Загалом документ підписали понад 40 держав та Євросоюз. Україна теж приєдналася до Конвенції, але Верховна Рада досі її не ратифікувала.

Стамбульська конвенція, зокрема, кваліфікує як кримінальні злочини психологічне, фізичне та сексуальне насильство, примусовий аборт, а також сексуальні домагання. Держави, які ратифікували угоду, зобовʼязуються вживати заходів для запобігання насильству над жінками.