Туреччина виходить зі Стамбульської конвенції щодо захисту жінок. У партії Ердогана заявляли, що вона «суперечить цінностям країни»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Туреччина оголосила про вихід із Конвенції Ради Європи про запобігання та протидію насильству проти жінок та домашньому насильству (Стамбульської конвенції).

Відповідний указ президента країни Таїпа Реджепа Ердогана опублікований в офіційній урядовій газеті.

Причини такого рішення не уточнюються. Але віцепрезидент Фуат Октай запевнив, що країна надалі продовжить боротьбу по захисту прав жінок, пише Reuters. В той же час глава Міністерства з питань сім’ї, праці та соцполітики Зехра Зумрут наголошує, що права жінок у країні гарантує законодавство.

Турецькі чиновники заявляли про намір вийти зі Стамбульської конвенції на тлі суперечки про те, як зупинити зростання насильства проти жінок.

Associated Press зазначає, що представники Партії справедливості і розвитку, яку очолює Ердоган, ще раніше заявляли про необхідність перегляду документа. На їхню думку, він заохочує розлучення і підриває традиційну сімʼю, що «суперечить консервативним цінностям» Туреччини.

Критики рішення про вихід з Конвенції заявляють, що Туреччина все більше віддаляється від європейських цінностей.

У Туреччині не ведеться офіційна статистика вбивств жінок. Але, за даними групи, що відслідковує це питання, за останні 10 років цей показник зріс приблизно втричі.

Дані Всесвітньої організації охорони здоровʼя також показують, що 38% туркень зазнають насильства з боку партнера протягом свого життя, у порівнянні з приблизно 25% жінок у Європі.

Що передбачає Стамбульська конвенція?

Конвенція про захист жінок була прийнята у 2011 році в Стамбулі (тому її ще називають Стамбульською). Документ став першою європейською угодою по боротьбі з домашнім насильством. А Туреччина була першою країною, що ратифікувала цей документ. Вслід за нею це зробили ще 33 країни. Конвенція набрала чинності 1 серпня 2014 року.

Загалом документ підписали понад 40 держав та Євросоюз. Україна теж приєдналася до Конвенції, але Верховна Рада досі її так і не ратифікувала.

Стамбульська конвенція, зокрема, кваліфікує як кримінальні злочини психологічне, фізичне та сексуальне насильство, примусовий аборт, а також сексуальні домагання. Держави, які ратифікували угоду, зобовʼязуються вживати заходів для запобігання насильству над жінками.