Бійці пʼють одну склянку технічної води на день. Головне з пресконференції дружин захисників Маріуполя

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Дружини українських військовослужбовців, які перебувають на заблокованому заводі «Азовсталь» у Маріуполі дали пресконференцію, де розповіли про стан військових та свою роботу на інформаційному фронті.

  • Жінки регулярно підтримують звʼязок із чоловіками, хоча зараз вони все менше мають можливість підключатися до інтернету.
  • Окупанти продовжують бомбардування, через що бійці майже не виходять нагору.
  • Виходячи на поверхню, військові намагаються знайти воду та їжу. Наразі бійці змушені пити одну склянку технічної води на день.
  • На «Азовсталі» критична ситуація з медикаментами.
  • Настрої серед військових доволі песимістичні, бійці готуються до «останнього бою», бо не дуже вірять у дипломатичне розвʼязання цього питання.
  • Деблокада — це довго за часом, а там кожного дня гинуть люди.

«Головна роль Маріуполя в цій війні — стягнути на себе величезну кількість сил, щоб наші війська могли звільнити Київ, Чернігів, Суми, Харків. Ми не знаємо, чи не взяли б росіяни Київ, якби не Маріуполь, якби не «Азов». Ми в нашу владу віримо і їй довіряємо. Ми просто дуже просимо продовжувати концентрувати всю увагу, всі зусилля, політично-дипломатичний тиск саме туди. Це все, чого ми просимо», — зазначила одна із спікерок.

  • Захисники Маріуполя зробили достатньо, щоб бути евакуйованими, вони заслуговують на те, щоб жити.
  • Кількість поранених постійно змінюється, бо одні вмирають, інші додаються через обстріли та бомбардування.
  • У першу чергу треба вивозити поранених, які можуть померти наступної доби. Але дружини наполягають на евакуації абсолютно всіх. Сьогодні ми вивеземо усіх поранених, а завтра їх буде ще 200.
  • Антибіотики є в дуже обмеженій кількості для особливо важких операцій. Люди з ампутаціями лежать без них, без знеболювальних. Люди з важкими пораненнями просто терплять біль. Кінцівки ампутують навіть з маленькими ушкодженнями і без знеболювальних — просто ріжуть наживо.

13 травня другий, третій та пʼятий президенти України — Леонід Кучма, Віктор Ющенко і Петро Порошенко — звернулися до світової спільноти з проханням допомогти евакуювати українських військових і цивільних із заводу «Азовсталь» у Маріуполі. Російські війська знищили на «Азовсталі» вже другий підземний госпіталь.

У поранених захисників дуже скрутне становище — навіть легкопораненим доводиться ампутувати кінцівки або повільно помирати. Госпіталь був у бомбосховищі, загинули 10 людей, а поранення дістали і військові, і цивільні.