Повноваження директора НАБУ Ситника спливають 16 квітня. До обрання нового очільника бюро керуватиме Углава

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Повноваження директора Національного антикорупційного бюро Артема Ситника спливають 16 квітня.

Про це повідомила пресслужба НАБУ.

Саме тоді завершується семирічний термін, визначений законом про Національне антикорупційне бюро України. З 16 квітня обовʼязки очільника НАБУ до обрання нового директора виконуватиме перший заступник директора Гізо Углава.

Створення Національного антикорупційного бюро було однією з ключових вимог Європейського Союзу в рамках виконання Плану дій щодо візової лібералізації та подальшого вступу України до ЄС. Після його створення у 2015 році був проведений конкурс, на підставі якого директором НАБУ призначили Артема Ситника.

  • 28 серпня 2020 року Конституційний суд визнав неконституційним призначення у 2015 році Артема Ситника на посаду директора НАБУ. Цим тодішній президент Петро Порошенко перевищив свої повноваження, адже за Конституцією призначення директора НАБУ до його повноважень не входило.
  • Конституційний суд зазначив, що Нацбюро має ознаки виконавчої влади, а вищим органом у системі виконавчої влади є Кабінет міністрів.
  • У листопаді 2021 року президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про зміни до закону про Національне антикорупційне бюро. Він мав на меті привести його діяльність у відповідність до Конституції.