Україна відкрила провадження через депортацію та примусову мобілізацію мешканців окупованого Донбасу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Офіс генерального прокурора України відкрив кримінальне провадження за фактами незаконної депортації та примусової мобілізації мешканців тимчасово окупованих територій Донбасу.

Про це прокуратура повідомила у понеділок, 21 лютого.

Провадження відкрили як порушення законів та звичаїв війни — частина 1 статті 438 Кримінального кодексу України.

Слідство заявляє: ватажки «ЛНР» та «ДНР» незаконно переміщали українців, які мешкають на тимчасово окупованих територіях та є цивільними. Таке можна робити лише для забезпечення безпеки населення або у разі вагомих причин військового характеру — наразі жодних підстав для цього немає. Тому ці дії становлять пряму загрозу життю й здоров’ю мирного населення.

Крім того представники «ЛНР» та «ДНР» примушують мешканців окупованих територій ставати на військовий облік та приймати присягу на вірність окупаційній адміністрації. Це є порушенням статті 51 Женевської Конвенції про захист цивільного населення під час війни, що прямо забороняє окупаційній державі примушувати людей, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи допоміжних силах.

  • 18 лютого ватажки бойовиків «Л/ДНР» оголосили про масову евакуацію мешканців до Росії та мобілізацію чоловіків через нібито загрозу «наступу». Україна неодноразово повторювала, що не має наміру повертати Донбас силовим методом.
  • 19 лютого ватажок бойовиків «ДНР» Денис Пушилін заявив про загальну мобілізацію чоловіків від 18 до 55 років, їм також заборонили виїзд із території, те саме заявили і в «ЛНР».