Євросоюз остаточно схвалив виділення Україні €1,2 мільярда

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Рада Європейського Союзу схвалила виділення Україні макрофінансової допомоги в розмірі €1,2 мільярда.

Про це повідомляє пресслужба Ради ЄС.

Повідомляється, що ЄС узгодив надання цієї допомоги протягом лише 21 дня. «Євросоюз прискорив надання економічної допомоги Україні, оскільки нинішня геополітична напруженість згубно впливає на економічну та фінансову стабільність України. Постійні загрози безпеці вже викликали значний відтік капіталу», — йдеться у заяві ради.

Згідно з планом, Україна має погодити з ЄС Меморандум про взаєморозуміння, в якому будуть вказані необхідні реформи для отримання коштів. Першу частину грошей Україна отримає одразу після підписання Меморандуму, а другу — після виконання умов документа.

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 24 січня оголосила про новий пакет фінансової допомоги Україні, що складається як з екстрених кредитів, так і з грантів.
  • Вона пояснила, що тільки-но Рада ЄС і Європарламент ухвалять рішення про цю допомогу, одразу розпочнеться швидка виплата першого траншу — €600 мільйонів. Також ЄС розпочне роботу над другою, більш довгостроковою програмою макрофінансової допомоги для модернізації України.
  • 16 лютого Європейський парламент затвердив виділення Україні €1,2 мільярда макрофінансової допомоги. Кошти виділять двома траншами.