Рада ЄС затвердила виділення Україні €1,2 мільярда. Тепер черга за Європарламентом

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Рада Європейського Союзу погодила виділення Україні €1,2 млрд макрофінансової допомоги. Кошти будуть надані у два транші.

Про це пише пресслужба Ради ЄС.

Там зазначили, що ці гроші мають оперативно допомогти Україні у ситуації гострої кризи та укріпити її стійкість. Крім цього, геополітична напруженість наразі має поганий вплив на економічну та фінансову стабільність України, а постійні безпекові загрози вже спричинили відтік капіталу з країни.

«ЄС підтримує Україну, зокрема й в економічному плані. Нинішня геополітична напруженість має серйозний економічний вплив на Україну. Держави-члени готові надати макрофінансову допомогу у розмірі 1,2 млрд євро. Я радий повідомити, що сьогодні ми вирішили підтримати пропозицію Єврокомісії, щоб фінансова допомога негайно надійшла в Україну», — зазначив міністр економіки та фінансів Франції Бруно Ле Мер. Саме Франція наразі головує в ЄС.

Макрофінансова допомога буде розрахована на 12 місяців, а кошти Україна отримає у два транші. Перший транш буде виділений як тільки цю програму остаточно затвердить Європарламент. У ЄС наголошують, що виділення коштів відбуватиметься «за наявності попередніх політичних умов та задовільної реалізації програми співпраці з МВФ».

Виплата другого траншу буде пов’язана як з виконанням умов МВФ, так і виконанням Меморандуму з ЄС. Останній буде сфокусований на проведенні невідкладних політичних заходів у сферах економічної стійкості, держуправління, верховенства закону та енергетики.

  • Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн 24 січня оголосила про новий пакет фінансової допомоги Україні, що складається як з екстрених кредитів, так і з грантів.
  • Вона пояснила, що тільки-но Європейська Рада та Європарламент ухвалять рішення про цю допомогу, одразу розпочнеться швидка виплата першого траншу €600 мільйонів. Також ЄС розпочне роботу над другою, більш довгостроковою програмою макрофінансової допомоги для підтримки зусиль з модернізації України.