Очільник «ЛНР» Пасічник теж оголосив евакуацію населення в Росію

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Ватажок бойовиків «ЛНР» Леонід Пасічник закликав жителів непідконтрольної Україні території Луганщини евакуюватися до Росії через «загрозу прориву Збройних сил України вглиб республіки».

Про це повідомляють підконтрольні бойовикам ЗМІ.

«Доручаю главам територій, правоохоронним органам та надзвичайним службам організувати евакуацію соціальних обʼєктів та допомогти населенню дістатися до прикордонних пунктів», — йдеться у заяві Пасічника.

Він додав, що Росія готова прийняти жителів «республіки» та закликав «усіх чоловіків, здатних тримати в руках зброю, стати на захист своєї землі».

У пʼятницю очільник бойовиків «ДНР» Денис Пушилін оголосив, що з 18 лютого починається масова евакуація населення з непідконтрольних Україні територій Донеччини до Росії через нібито плани України почати наступальну операцію.

17 лютого головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що «влада» окупованої частини Донецької області може почати евакуювати місцевих жителів через можливе загострення і підготовку до провокацій.

  • 17 лютого держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що росіяни можуть вигадати собі привід для вторгнення. Наприклад, влаштувати провокацію, звинуватити в цьому українських військових і вдертися до України, зокрема під приводом «захисту російського населення».
  • Того ж дня президент США Джо Байден заявив, що Росія може напасти на Україну протягом найближчих кількох днів, попри заяви Кремля про відведення військ. Премʼєр-міністр Великої Британії Борис Джонсон каже, що ситуація на кордоні з Україною, «як і раніше, залишається дуже похмурою».
  • Станом на 14:00 18 лютого бойовики вже 45 разів порушували режим припинення вогню. У 34 випадках вони використали заборонену артилерію великого калібру. Під вогонь потрапили 26 населених пунктів і колона з гумдопомогою.