Кабмін створив резервний фонд для покриття страхування іноземних літаків над Україною

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Уряд спрямує кошти для створення спеціального фонду для покриття страхування іноземних літаків. На цей фонд виділять майже 17 млрд гривень.

Про це у своєму Telegram-каналі написав прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

«Це рішення дозволить стабілізувати ситуацію на ринку пасажирських авіаперевезень та гарантуватиме повернення в Україну наших громадян, що зараз перебувають за кордоном», — пояснив він.

Як зазначив представник Кабміну у Раді Тарас Мельничук, кошти на створення фонду візьмуть із тих грошей, які були виділені на обслуговування державного боргу. Їх заберуть у Міністерства фінансів і передадуть Міністерству інфраструктури.

Резервний фонд запрацює з 14 лютого та діятиме до «врегулювання зовнішньополітичних загроз». Після цього гроші повернуть на обслуговування держборгу.

Також Міністерство інфраструктури має затвердити перелік літаків, на які поширюватиметься ця програма державних гарантій.

  • 12 лютого на тлі можливого російського вторгнення нідерландська авіакомпанія KLM повідомила, що призупиняє польоти в Україну. Коли авіакомпанія відновить польоти, наразі невідомо. Паралельно український авіаперевізник SkyUp припиняє продавати квитки на рейси 14—16 лютого через вимогу лізингодавців повернути літаки на територію Європейського Союзу.
  • Того ж дня британська страхова компанія повідомила українських авіаперевізників про те, що протягом 48 годин припиняють страхування літаків для польотів у повітряному просторі України — через загрозу російської агресії. У звʼязку із цим власники повітряних суден (лізингодавці) вимагають якомога скорішого повернення літаків на територію Європейського Союзу.
  • 13 лютого в Офісі президента України заявили, що країна не бачить сенсу закривати повітряний простір через Росію, пізніше Міністерство інфраструктури заявило, що небо над Україною залишається відкритим, авіаперевізникам планують дати фінансові гарантії.