Джо Байден і Володимир Путін понад годину розмовляли про можливе вторгнення Росії на територію України

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Президент США Джо Байден і лідер Росії Володимир Путін 12 лютого ввечері провели телефонну розмову, яка тривала 62 хвилини. Сторони обговорили ситуацію навколо нарощування російських військ на кордоні з Україною.

Про це повідомило агентство Associated Press із посиланням на комʼюніке Білого дому.

За даними Білого дому, Байден чітко дав зрозуміти Путіну, що нове вторгнення в Україну завдасть Росії непоправних економічних і людських втрат. За його словами, початок війни зруйнує становище Росії на геополітичній мапі, тому Байден застеріг Кремль від планів наступу та підтвердив готовність США і союзників до різних сценаріїв.

Реліз розмови президентів Кремль не опублікував, але помічник президента Росії Юрій Ушаков охарактеризував розмову як «збалансовану та ділову». Путін заявив, що Росія найближчим часом офіційно відреагує на відповіді США та НАТО щодо гарантій безпеки. Ушаков також зазначив, що Байден у розмові згадував санкції, якими Захід погрожує Росії у разі вторгнення в Україну, але не наголошував на них.

Крім того, Путін обурився, що США «штучно роздмухують істерію» навколо російської агресії, а самі водночас «разом із союзниками накачують військові мʼязи України».

  • 11 лютого радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван заявив що, російський наступ, найімовірніше, розпочнеться з повітряних бомбардувань і ракетних ударів, які призведуть до численних жертв серед цивільного населення — але це ще не точно, адже Штати точно не знають ані форми, ані дати вторгнення.
  • Через 30 хвилин після пресконференції Саллівана американське видання Bloomberg із посиланням на неназваних чиновників повідомило, що «будь-які дії можуть початися вже у вівторок [15 лютого]». Імовірно, «дії» включатимуть або провокацію на Донбасі, або напад на Київ.
  • Після цього німецьке видання Der Spiegel написало, що ЦРУ й американські військові повідомили німецькому уряду та іншим країнам НАТО про побоювання, що нове вторгнення може статися «вже наступної середи», 16 лютого. Американське Politico з посиланням на джерела пише, що президент США Джо Байден повідомив союзників про можливе вторгнення 16 лютого.
  • Перед цим CNN із посиланням на низку джерел в Адміністрації президента США Джо Байдена написало, що американська розвідка навмисно поширює «апокаліптичні прогнози» щодо можливого вторгнення Росії в Україну та постійно розповідає про нові плани РФ для того, щоб стримувати її від атаки. Таким чином там хочуть показати Кремлю, що знають про їхні плани.
  • Водночас президент України Володимир Зеленський не має точної інформації, що Росія почне повномасштабне вторгнення в Україну в середині лютого.