Україна запросила у Росії точну інформацію щодо військ біля кордонів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство закордонних справ України запросило у Росії розʼяснень через накопичення військ біля кордонів і точні дані про їхню дислокацію та чисельність. Україна активувала механізм Віденського документа ОБСЄ від 2011 року щодо заходів зміцнення довіри та безпеки, який дозволяє отримувати інформацію про військові навчання.

Україна запросила інформацію про війська РФ у Білорусі, де до 20 лютого проходять навчання, в окупованому Криму і прикордонних регіонах Росії.

Відповідно до положень документа, РФ має назвати точні райони навчань, дати їх завершення, кількість, найменування та підпорядкованість військ, а також типи озброєння.

«Росія має 48 годин на відповідь. У разі її відсутності або надання недостатньої чи неналежної інформації Україна звернеться до РФ і решти держав-учасниць Віденського документа щодо скликання надзвичайної зустрічі, на якій РФ повинна буде надати роз’яснення», — заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.

Раніше цей же механізм активізували країни Балтії, подавши запит до ОБСЄ через війська РФ у Білорусі.

Міноборони Білорусі 10 лютого показало карту із зазначенням районів навчань.

  • 10 лютого в Білорусі розпочалися масштабні військові навчання «Союзна рішучість — 2022». Війська Білорусі та Росії відпрацьовують відбиття умовної «зовнішньої агресії» і «боротьбу з тероризмом». На тлі скупчення понад 130 тисяч російських військових на кордоні українська влада і Захід побоюються, що навчання можуть використати для вторгнення.
  • 8 лютого Збройні сили України розпочали по всій країні свої навчання «Заметіль-2022». Вони триватимуть протягом всього лютого.