Країни Балтії подали запит до ОБСЄ через війська Росії в Білорусі. Вони хочуть знати загальну кількість

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Литва, Латвія і Естонія 9 лютого подали офіційний запит до ОБСЄ з вимогою розкрити чисельність військ і військової техніки, які задіяні у російсько-білоруських навчаннях «Союзна рішучість — 2022».

Про це повідомляє Defense News із посиланням на представника посольства Естонії у Вашингтоні. Це ж раніше, з посиланням на джерела, повідомляв кореспондент «Радіо Свобода» Рікард Йозвяк.

Країни Балтії активували механізм Віденського документа ОБСЄ від 2011 року щодо заходів зміцнення довіри і безпеки. Він дозволяє всім членам ОБСЄ, серед яких і Білорусь, отримати інформацію про військові навчання якщо є якась ознака загрози іншим членам організації.

Відповідь на запит має бути надана протягом 48 годин. Якщо Мінськ її дасть, то країни Балтії можуть просити про зустріч із офіційними представниками Білорусі.

  • 10 лютого в Білорусі розпочалися масштабні військові навчання «Союзна рішучість – 2022». Війська Білорусі і Росії відпрацьовують відбиття умовної «зовнішньої агресії» і «боротьбу з тероризмом». На тлі скупчення понад 130 тисяч російських військових на кордоні українська влада і Захід побоюються, що навчання можуть використати для вторгнення.
  • 8 лютого Збройні сили України розпочали по всій країні свої навчання «Заметіль — 2022». Вони триватимуть протягом всього лютого.