Представник РФ у «нормандському форматі» Дмитро Козак заявив, що Київ відмовляється від перемовин з бойовиками — і це ключова суперечність

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Заступник керівника Адміністрацій президента Росії Дмитро Козак, який представляв інтереси Росії на засіданні політичних радників «нормандського формату», заявив, що Україна відмовилася в підсумковому документі цитувати «Мінські угоди», де згадується необхідність консультацій з бойовиками, — і це головна суперечність, яка затягнула переговори.

Про це Дмитро Козак заявив на брифінгу після засідання.

«Наші вимоги і позиції — політичний процес має розпочатися в консультаціях із представниками [окупованого] Донбасу, але Україна тотально відмовлялася. Ми хотіли, щоб на наступному засіданні Тристоронньої контактної групи розпочався діалог щодо майбутнього статусу Донбасу у складі постконфліктної України. Ми не змогли добитися навіть згоди на цей діалог. У цьому проблема. Оскільки не змогли — письмовий підсумковий документ не получився», — заявив Дмитро Козак.

Заступник керівника Адміністрацій президента Росії уточнив, що хоче, аби Україна у форматі «Мінську» або внесла свої пропозиції щодо майбутнього статусу Донбасу, або відреагувала на пропозиції бойовиків. Козак сказав, що Україна «взяла мовчазну паузу, щоб подумати». Він додав, що також хоче, аби Україна сформувала конкретні ідеї, яким чином можна завершити війну на Донбасі.

10 лютого в Берліні відбулася зустріч політичних радників «нормандського формату». Глава Офісу президента Андрій Єрмак розповів, що Україна ставила за мету розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу та вирішити питання обміну полоненими і відкриття пунктів пропуску на лінії розмежування. Також українська делегація планувала приділити окрему увагу питанню накопичення військ Росії навколо України. Однак «сталося, як сталося»: конкретних результатів на зустрічі досягти не вдалося — «не змогли дійти якогось спільного документу». Це була друга зустріч з початку поточного року. Перемовини представників Німеччини, Франції, України та Росії тривали понад девʼять годин.

  • Під час попередніх переговорів у Парижі (26 січня) Україна, Франція, Німеччина і Росія провели «аудит Мінських угод» і вперше з 2019 року підписали спільне комюніке. У ньому сторони зійшлися на тому, що режим припинення вогню має бути безумовним. Зустріч тривала близько восьми годин.
  • «Нормандський формат» — це переговори президентів України, Франції, Росії та федерального канцлера Німеччини щодо війни на Донбасі. Востаннє лідери країн проводили зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року. Зустріч наживо в Парижі відбулася у грудні 2019 року. Україна планувала зустріч у 2021 році, але Росія методично уникала її.