«Сталося, як сталося». Голова офісу президента Єрмак розповів про підсумки зустрічі «нормандського формату»

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

У Берліні завершилися другі переговори (перші були в Парижі) представників лідерів «нормандської четвірки», які тривали понад 9 годин.

Українська сторона, яку очолює голова Офісу президента Андрій Єрмак, ставила за мету розблокувати роботу Тристоронньої контактної групи щодо Донбасу та вирішити питання обміну полоненими й відкриття пунктів пропуску на лінії розмежування. Також українська делегація планувала приділити окрему увагу питанню накопичення військ Росії навколо України.

Андрій Єрмак заявив, що сьогодні «сталося, як сталося». Конкретних результатів на зустрічі досягти не вдалося — «не змогли дійти якогось спільного документу», сказав він.

«Було б добре, якби на другій зустрічі [лідерів] у «нормандському форматі» після тривалої перерви ми теж змогли б щось узгодити. Бажання таке є, але сьогодні сталося, як сталося», — заявив він.

Єрмак наголосив, що всі сторони підтвердили прихильність щодо режиму припинення вогню. Також він додав, що всі єдині щодо необхідності виконання Мінських угод.

  • Під час попередніх переговорів у Парижі (26 січня) Україна, Франція, Німеччина і Росія провели «аудит Мінських угод» і вперше з 2019 року підписали спільне комюніке. У ньому сторони зійшлися на тому, що режим припинення вогню має бути безумовним. Зустріч тривала близько восьми годин.
  • «Нормандський формат» — це переговори президентів України, Франції, Росії і федерального канцлера Німеччини щодо війни на Донбасі. Востаннє лідери країн проводили зустріч у форматі відеоконференції у листопаді 2020 року. Зустріч наживо в Парижі відбулася у грудні 2019 року. Україна планувала зустріч у 2021 році, але Росія методично уникала її.