Вибори президента Києво-Могилянської академії: студенти оголосили страйк, наглядова рада засудила рішення Міносвіти

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Студенти Національного університету «Києво-Могилянська академія» оголосили страйк через рішення Міністерства освіти та науки призначити новий конкурс на посаду президента закладу.

Про це зазначається на сторінці НаУКМА.

Безстроковий страйк почнеться з 4 лютого. Цього дня студенти та викладачі планують вийти під Кабінет міністрів із закликом припинити свавілля МОН і підписати контракт з обраним президентом університету — Сергієм Квітом.

«Цим рішенням органи студентського самоврядування висловлюють свою незгоду з рішенням міністерства. Ми підтримуємо право могилянців самостійно обирати свого президента. Ми не перериваємо навчальний процес, але під час проведення протестних акцій студенти мають право не відвідувати заняття. Ми закликаємо адміністрацію НаУКМА забезпечити право студентів на протест!» — йдеться в заяві.

Наглядова рада університету теж засудила рішення Міносвіти. «28 січня 2022 року Організаційний комітет з проведення виборів президента НаУКМА встановив результат виборів на посаду президента НаУКМА і направив відповідну документацію до МОН України», — заявили в раді.

Там підкреслили, що закон визначає вичерпний перелік підстав для оголошення нового конкурсу на посаду керівника закладу вищої освіти й не надає Міносвіти повноважень оцінювати рішення оргкомітету, який організовує вибори та встановлює переможця.

Наглядова рада НаУКМА вимагає від Міністерства освіти і науки припинити порушувати закон і невідкладно завершити всі процедури, пов’язані із підписанням контракту з обраним президентом НаУКМА Сергієм Квітом.

Вибори президента НаУКМА

27 січня колишній міністр освіти Сергій Квіт переміг на виборах президента Національного університету «Києво-Могилянська академія». Квіт отримав 235 голосів (52,80%), а попередня очільниця академії Олександра Гуменна — 191 (42,92%).

У день виборів на виборчу дільницю напали та викрали одну зі скриньок для голосування. За допомогою поліції викрадену скриньку знайшли та повернули на дільницю.

1 лютого міністр освіти та науки Сергій Шкарлет заявив, що Міносвіти не визнаватиме результатів виборів, оскільки вони відбулися з порушеннями. Тимчасовим керівником академії призначили декана юридичного факультету Дениса Азарова.

2 лютого Міністерство освіти та науки оголосило новий конкурс на посаду президента академії.

  • У вересні минулого року в Києво-Могилянській академії не змогли обрати президента, оскільки за результатами голосування жоден із кандидатів не набрав понад 50% голосів. Тому призначили повторні вибори.
  • Колишній президент університету Андрій Мелешевич помер у квітні минулого року у віці 58 років. Відтоді й до 30 вересня 2021 року обовʼязки президента виконувала декан факультету економічних наук, кандидат економічних наук, доцент Олександра Гуменна.