Командувач Нацгвардії Микола Балан подав у відставку через розстріл військових у Дніпрі

Автор:
Софія Телішевська
Дата:

Командувач Національної гвардії України Микола Балан подав у відставку після розстрілу військових у Дніпрі. Також він усунув командування полку, у якому стався трагічний інцидент.

Про це Балан заявив на брифінгу у Дніпрі.

«З урахуванням того, що за будь-які дії несе відповідальність командир або командувач, сьогодні вранці я висловив бажання і написав рапорт главі МВС та клопотання перед президентом України про відставку та звільнення з посади командувача Нацгвардії», — заявив він.

  • 27 січня о 03:40 у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу («Південмаш») 21-річний військовий Нацгвардії Артемий Рябчук розстріляв пʼятьох людей: чотирьох із караулу Нацгвардії та одну цивільну жінку, ще п’ятеро отримали поранення. Після нападу Рябчук утік з автоматом Калашникова.
  • За кілька годин хлопця затримали в передмісті Дніпра з автоматом. Він сам здався поліції. Міністерство внутрішніх справ створить комісію, яка зʼясує, як Рябчук проходив медкомісію та його психічний стан на час видачі допуску до зброї. Держбюро розслідувань вже відкрило провадження щодо керівництва Нацгвардії через недбалість під час організації охорони важливих державних об’єктів.
  • Артемію Рябчуку повідомили про підозру за трьома статтями, незабаром перевірять його психічний стан.