Стрілянина у Дніпрі: Артемію Рябчуку повідомили про підозру за трьома статтями, незабаром перевірять його психічний стан

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Слідчі повідомили про підозру за трьома статтями Артемію Рябчуку, який вранці 27 січня розстріляв пʼятьох людей на заводі «Південмаш» у Дніпрі.

Про це Державне бюро розслідувань повідомило на брифінгу в день інциденту, 27 січня.

Про підозру повідомили за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • стаття 115 — умисне убивство;
  • 408 — дезертирство;
  • 410 — викрадення, привласнення військовим зброї та припасів.

Прокуратура клопотатиме про обрання запобіжного заходу у вигляді арешту без права на заставу.

Слідчі уже оглянули місце події та допитали свідків, зокрема одного із поранених. Далі правоохоронці мають встановити, чи не перебував хлопець у стані алкогольного чи наркотичного спʼяніння, незабаром йому призначать експертизу психічного стану. Мотиви вчинку поки невідомі.

Зараз слідчі вивчають кілька версій, включно з неуставними відносинами (інші версії оприлюднять після того, як їх сформують). Перед цим народний депутат фракції «Слуга народу» Юлія Яцик опублікувала в Telegram-каналі попередню інформацію щодо причин інциденту: «Два місяці тому він попередив бійку між солдатами. Повідомив керівництву, а ті не вжили жодних заходів, визнали його «стукачем» і почали знущатися. Він спеціально чекав 2 місяці, щоб отримати автомат і помститись. Про вчинене не шкодує».

ДБР також вивчить, яким чином у виданнях і соціальних мережах зʼявилось відео з моментом розстрілу.

Крім цього, Держбюро розслідувань почало розслідувати службову недбалість керівництва Нацгвардії. Слідство вивчатиме, як організували процес несення служби і статутні відносини — це стосується і всіх інших частин Нацгвардії у країні.

  • 27 січня о 03:40 у Дніпрі, на території Південного машинобудівного заводу («Південмаш») 21-річний військовий Нацгвардії Артемій Рябчук розстріляв пʼятьох людей: чотирьох із караулу Нацгвардії та одну цивільну жінку, ще п’ятеро отримали поранення. Після нападу Рябчук утік з автоматом Калашникова.
  • За кілька годин хлопця затримали в передмісті Дніпра з автоматом. Він сам здався поліції. Міністерство внутрішніх справ створить комісію, яка зʼясує, як Рябчук проходив медкомісію та його психічний стан на час видачі допуску до зброї. Держбюро розслідувань вже відкрило провадження щодо керівництва Нацгвардії через недбалість під час організації охорони важливих державних об’єктів.