Українська САУ «Богдана» завершила попередні вогневі випробування. Вона може бити на 42 км

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Українська 155-мм самохідна артилерійська установка «Богдана» завершила попередні вогневі випробування, що значно наблизило її до взяття на озброєння армії України. Збройні сили можуть поставити САУ на забезпечення вже цього року.

Про це повідомляє Defense Express і публікує відео зі стрільбами.

Стрільби активно велися з грудня 2021 року і завершилися 25 січня цього року. САУ виконала 450 пострілів на дальність 42 км (без використання реактивного снаряда), хоча розробник — «Краматорський завод важкого верстатобудування» — вказував дальність стрільби до 40 км.

Під час випробувань «Богдана» використовувала снаряди турецького і чеського виробництва, включно із далекобійними снарядами з покращеною аеродинамікою HE ERFB-ВВ від Excalibur Army.

  • «Богдану» вперше представили у 2018 році — на параді до Дня Незалежності як САУ за стандартами НАТО. САУ зробила свій перший постріл у грудні 2019 року, але через судову суперечку щодо снарядів держвипробування довелося перенести на 2021 рік. У травні минулого року на полігоні «Широкий Лан» відбувся перший етап заводських випробувань «Богдани» із бойовими стрільбами.