Вчені: Ступінь запущеної у 2015 році ракети SpaceX втратив керування й може зіткнутися з Місяцем

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

За словами експертів, частина ракети компанії SpaceX, запущеної у лютому 2015 року, втратила контроль і перебуває на шляху до зіткнення з Місяцем.

Про це пише The Guardian.

Ракету-носій Falcon 9 запустили з Флориди у лютому 2015 року в рамках місії з відправки супутника з відстеження погоди для Національного управління океанічних та атмосферних досліджень США. Але після завершення горіння двигунів і виведення супутника другий ступінь ракети виявився занедбаним.

На цьому етапі ступінь не мав достатньо палива, щоб повернутися в атмосферу Землі, але й також «не вистачало енергії, щоб уникнути потрапляння в зону гравітації системи Земля-Місяць». «Тому з лютого 2015 року ступінь рухається дещо хаотичною траєкторією», — пояснив метеоролог Ерік Бергер у матеріалі для видання Ars Technica.

Фахівець Білл Грей, який пише програмне забезпечення для відстеження навколоземних обʼєктів, астероїдів, малих планет та комет, сказав, що ступінь ракети Falcon 9, швидше за все, досягне зворотного боку Місяця 4 березня. «Це перший випадок ненавмисного падіння космічного сміття на Місяць, про який мені відомо», — додав Грей. Щодо того, чи можна спостерігати за зіткненням із Землі, Грей заявив, що воно, ймовірно, залишиться непоміченим.

Попри це, інші фахівці вважають, що зіткнення може надати цінні дані. Згаданий метеоролог Ерік Бергер упевнений, що подія дозволить спостерігати за «підповерхневим матеріалом, викинутим внаслідок удару ракети».

  • На відстані майже 2 млн кілометрів від Землі пролетить астероїд, шириною в кілометр. Він не повинен влучити у планету, але стане найближчим астероїдом на майбутні 200 років.
  • 24 листопада 2021 року NASA і SpaceX успішно запустили місію апарата DART, який повинен збити астероїд восени 2022 року. Вчені вперше в історії перевірять спосіб захисту Землі від астероїдів контрольованим тараном.