ЗМІ: США дозволили Естонії, Латвії та Литві передати зброю Україні — ЗСУ можуть отримати Javelin і Stinger

Автори:
Ангеліна Шеремет, Костя Андрейковець
Дата:

США дали добро балтійським союзникам НАТО — Естонії, Литві та Латвії — на постачання зброї американського виробництва в Україну. Тепер ці країни можуть передати Києву протитанкові ракети та ракети класу «земля — повітря».

Про це повідомляє Politico із посиланням на представника Адміністрації президента США, який говорив на умовах анонімності. За даними видання, Держдеп схвалив запити Латвії, Естонії та Литви 19 січня.

Згідно с правилами експортного контролю, країни мали отримати дозвіл Держдепартаменту, перш ніж передавати свою зброю Україні. Підписання передачі американського обладнання третій стороні — складний процес, який мають перевірити та схвалити кілька агенцій в уряді США. Чиновник адміністрації відмовився назвати конкретну зброю, яку схвалили для передачі.

У грудні 2021 року голова Департаменту міжнародного співробітництва Естонії Пеетер Куймет, заявив, що країна розглядає можливість відправити Україні свої протитанкові ракети Javelin і 122-мм гаубиці та очікує на схвалення США для Javelin.

Того ж місяця міністр оборони Литви Арвідас Анушаускас пообіцяв відправити в Україну летальну зброю, проте відмовився уточнити, яку саме.

У січні міністр оборони Латвії заявив, що його країна продовжить надавати допомогу Україні та передасть летальне озброєння. Politico пише, що Естонія і Литва вже мають Javelin, і тепер їм, ймовірно, потрібно замінити свої запаси новішими версіями ракет, оскільки наявні починають старіти.

Водночас Reuters із посиланням на три джерела, знайомі з рішенням Вашингтону, повідомляє, що Україна може отримати від Литви переносні зенітні ракетні комплекси FIM-92 Stinger. Вони призначені для знищення повітряних цілей на низькій висоті. Stinger прості в експлуатації та працюють за принципом «вистрілив і викинув», але вимагають від оператора точного прицілювання.

  • Найближчими днями адміністрація Байдена також почне постачати в Україну протитанкові ракети, боєприпаси та інше обладнання на суму $200 мільйонів. У 2021 році США передали Україні зброї та військової техніки на $650 мільйонів, що є найбільшим показником від початку надання допомоги у 2014 році.