У жінок буде рік, щоб стати на військовий облік. Призов на бойову службу — лише у крайньому разі

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Жінкам, які підпадають під військовий облік, згідно з новим розширеним переліком професій і спеціальностей, дадуть час стати на нього до кінця 2022 року.

Про це повідомили на брифінгу в Командуванні Сухопутних військ.

На облік жінок прийматимуть у територіальних центрах комплектування та соцпідтримки (колишні військкомати) за місцем реєстрації (місце проживання).

Жінки від 18 до 60 років, які мають професії з переліку, повинні подати документи до військкоматів (копії паспорта, ідентифікаційного номера, документів про освіту, сімейний стан тощо), а також пройти військово-лікарську комісію. Вагітні та жінки з малолітніми дітьми теж мають стати на облік. За результатами розгляду документів і медкомісії прийматиметься рішення про прийняття на облік і видачу військового квитка.

Щоб уточнити, чи потрапляє професія до переліку обліку, можна телефонувати до військкоматів або писати в їхні соцмережі.

Командування Сухопутних військ зазначило, що облік — це не призов на службу.

«Взяття на військовий облік жінок-військовозобовʼязаних — це не призов на військову службу. Це абсолютно дві різні категорії, і сьогодні ніхто нікого не призиває на військову службу без згоди», — заявив начальник управління персоналом Сухопутних військ ЗСУ Ярослав Горбач.

Призиватимуть жінок на військову, бойову службу лише у крайньому разі, як і чоловіків, які перебувають на обліку. Це можливо під час воєнного стану або в особливий період під час мобілізації.

Горбач додав, що в Україні з 2014 року пройшло шість хвиль мобілізації, під час яких на службу призвали 200 тисяч людей. Жодна жінка, за його словами, без її згоди не була призвана.