«Це золота жила». В Англії арехологи знайшли рештки пʼятьох мамонтів льодовикового періоду

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

В Англії археологи та палеонтологи знайшли рештки пʼятьох мамонтів льодовикового періоду: великі останки двох дорослих особин, двох молодих та немовля, які гуляли там 200 тисяч років тому.

Про це повідомляє The Guardian.

Їх знайшли неподалік міста Свіндон разом з інструментами, що їх використовували неандертальці, які, ймовірно, і полювали на цих 10-тонних звірів. Також науковці знайшли рештки інших тварин льодовикового періоду: лосів (вдвічі більших за їхніх сьогоднішніх нащадків) та крихітних істот, приміром, гнойових жуків та прісноводних равликів. На цьому місці збереглося навіть насіння, пилок і «скамʼянілості» рослин, у тому числі різновидів, що вимерли.

Знахідки називають «золотою жилою» через їхній стан. Науковці очікують зробити надалі більше відкриттів, оскільки зараз розкопали лише частину ділянки гравійного карʼєру.

«Це одне з найважливіших відкриттів у британській палеонтології. Ці мамонти лежать у землі саме там, де вони померли чверть мільйона років тому — поруч із неймовірними речами, такими як камʼяні знаряддя та равликами, яких вони топтали ногами. У нас є свідчення того, яким був краєвид. Ми знаємо, які там рослини росли. Дрібниці справді розкривають контекст цих великих культових гігантів. Це неймовірно важливо для розуміння того, яким особливим чином зміна клімату впливає на навколишнє середовище, екосистеми та біологічні види», — сказав біолог Бен Гаррод.

Дослідники вважають, що останки мамонта та артефакти датуються приблизно 220 тисячами років тому — це міжльодовиковий період, відомий як MIS7. Зниження температури змусило неандертальців піти на південь. Перші мамонти прийшли сюди з Африки близько пʼяти мільйонів років тому. Цей конкретний вид — степовий мамонт — був найбільшим із них і існував приблизно від 1,8 мільйона до 200 тисяч років тому. Він важив до 15 тонн, що у два чи три рази більше за вагу африканського слона.

  • У червні дослідники знайшли в Китаї останки носорога, який був вищим за жирафа. Вид називається Paraceratherium linxiaense, він жив близько 26,5 мільйона років тому і важив 21 тонну, що еквівалентно чотирьом великим африканським слонам. Тварина була заввишки до 7 метрів.
  • В Австралії учені підтвердили відкриття нового виду динозаврів, чиї останки є найбільшими серед знайдених на континенті. Встановлений вид назвали австралотитан.