«Це зовсім хибний напрямок». Глава НАТО Єнс Столтенберг відповів на пропозицію Росії про «гарантії безпеки»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Генеральний секретар альянсу НАТО Єнс Столтенберг відреагував на пропозиції Росії щодо переговорів про «гарантії безпеки»: він проти проведення конференції для обговорення із РФ «поділу зон впливу».

Про це він сказав в інтерв’ю газеті Le Journal du Dimanche, цитує «НВ».

«Ідея про проведення нової конференції, де ми знову обговорювали б зони впливу, в рамках яких великі держави могли б контролювати те, що їхні сусіди можуть або не можуть робити, було б для нас кроком назад, це зовсім хибний напрямок», — заявив Столтенберг і наголосив, що головними темами для обговорення з Росією мають бути заходи щодо зміцнення довіри, контроля над озброєнням та зниження напруженості.

Нагадаємо, що Росія вимагає від США та НАТО гарантій того, що Україна не буде в Альянсі, а Штати не створять тут військові бази та не будуть розміщувати ракети за кордоном. США і НАТО цю пропозицію відкинули і наголосили, що без європейських союзників і партнерів не вестимуть переговори про безпеку Європи. Україна ж заявила, що найкраща гарантія безпеки — припинення збройного конфлікту, який Росія і розвʼязала.

  • 17 грудня Міністерство закордонних справ Росії опублікувало проєкти договорів зі США та НАТО про так звані гарантії безпеки. У проєкті договору зі США наголошується лише на нерозширенні НАТО на схід і в колишні пострадянські країни, натомість проєкт договору з НАТО виключає будь-яке розширення Альянсу. Окремо Росія просить США не створювати військові бази на територіях пострадянських країн і не розгортати ядерну зброю за кордоном.